Przepis na zdrowy i pyszny sok, czyli jaką sokowirówkę wy

Bywa, że soki ze sklepowych półek mają niewiele wspólnego z owocami. Po przeczytaniu etykiety okazuje się, iż listę składników wypełniają głównie substancje zapachowe, smakowe i zagęszczające. Zamiast zadowalać się półproduktem lepiej samemu przygotować pełnowartościowy sok z warzyw czy owoców. Wystarczy tylko wybrać odpowiednia sokowirówkę.

Bywa, że soki ze sklepowych półek mają niewiele wspólnego z owocami. Po przeczytaniu etykiety okazuje się, iż listę składników wypełniają głównie substancje zapachowe, smakowe i zagęszczające. Zamiast zadowalać się półproduktem lepiej samemu przygotować pełnowartościowy sok z warzyw czy owoców. Wystarczy tylko wybrać odpowiednia sokowirówkę.

 

Na rynku dostępne są różne typy sokowirówek. Przed zakupem najodpowiedniejszego modelu należy w pierwszej kolejności dostosować jego parametry do naszych potrzeb. Do przygotowania szklanki soku wystarczy mała sokowirówka. Mniejsze urządzenie nie sprawdzi się jednak w przypadku kilkuosobowej rodziny. W tej sytuacji najlepiej wybrać sokowirówkę ze zbiornikiem na miąższ o jak największej pojemności, co ułatwi usuwanie zanieczyszczeń powstałych w trakcie wyciskania. W wielu modelach sok spływa do specjalnego pojemnika. Warto zwrócić uwagę na to, czy jest połączony z sokowirówką, przezroczysty i czy posiada miarkę. Umożliwi to dokładną kontrolę ilości przygotowanego soku. Dobre urządzenie do wyciskania soków powinno być wyposażone w odpowiedniej wielkości otwór wsadowy, do którego można włożyć większe warzywa i owoce, bez konieczności ich wcześniejszego pokrojenia. 

 

Według Pauliny Szczepaniak z firmy First, ważnym zabezpieczeniem sokowirówki jest podstawa antypoślizgowa, która zapobiega przesuwaniu się urządzenia podczas pracy. Dużym ułatwieniem jest również możliwość rozebrania sokowirówki na części i umycia wszystkich elementów - pozwala to na utrzymanie urządzenia w czystości.

 

Istotnym parametrem jest moc sokowirówki. Urządzenia o sile około 200 W nadają się jedynie do wyciskania soku z miękkich warzyw i owoców. Do przygotowania napoju np. z marchwi potrzebna będzie sokowirówka o mocy od 300 do 600 W. 

 

Człowiek potrzebuje wielu składników odżywczych, szczególnie w okresie wczesnej jesieni, kiedy jego odporność szybko spada. Często nie jest w stanie zjeść większej ilości warzyw i owoców. W takiej sytuacji nie ma nic lepszego niż świeżo wyciśnięty sok. Picie naturalnych, domowych soków oczyszcza organizm, usuwa zmęczenie i dodaje ciału energii, dlatego sokowirówka przydaje się szczególnie wtedy, gdy mamy pod dostatkiem świeżych owoców i warzyw.

 

Z poradnika

Para w ruch - żelazka parowe

Prasownie należy do najmniej lubianych czynności. Niestety - wymięte po praniu ubrania wymagają odpowiedniego wygładzenia. Wybór wła

Czytaj więcej