Smakołyki bez tłuszczu - czyli kupujemy grill elektryczny.

Gdy pogoda za oknami nas nie rozpieszcza, a już zaplanowaliśmy grilla, z pomocą przychodzi nam grill elektryczny. Urządzenie to nadaje się nie tylko do przyrządzania potraw w plenerze, doskonale sprawdza się również w pomieszczeniach, ponieważ wytwarza dymu jak tradycyjny grill. Można z niego korzystać na balkonie czy tarasie, bez obaw o uszczypliwe komentarze ze strony złośliwych sąsiadów. To jednak nie koniec jego zalet.

Grill elektryczny jest doskonałą alternatywą dla wszystkich znudzonych tradycyjnymi formami gotowania i chcących urozmaicić swój jadłospis. Można usmażyć na nim niemal wszystko. Gdyby tego było mało, przygotowanie potraw w ten sposób jest szybkie i smaczne. To również doskonała metoda do walki z niepotrzebnym tłuszczem. Jedzenie jest więc bardziej dietetycznie, a wraz z dymem nie przedostają się do niego niebezpieczne dla zdrowia substancje. Grill elektryczny powinien więc znaleźć się w domu każdego zwolennika zdrowego odżywiania. Jest też idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy nie mają działki czy ogródka.  

Jakie funkcje powinien posiadać dobry grill elektryczny?

Zdecydowanie najważniejszym parametrem jest moc grilla. Producenci oferują zwykle urządzenia o mocy od 1400W do 2000W.  Dla nikogo nie będzie zaskoczeniem, że im większa moc, tym szybsze grillowanie. W następnej kolejności, warto zwrócić uwagę na materiały z jakich wykonane są poszczególne elementy urządzenia, głównie element grzewczy. Bez względu na to, czy jest nim płyta, czy ruszt, upewnij się, że wykonana jest z materiału nierdzewnego oraz czy pokryta jest powierzchnią nieprzywierającą jedzenie. Do tworzyw tego typu zaliczany jest teflon, stal nierdzewna lub aluminium. Powierzchnia grzewcza wykonana z takich materiałów, daje gwarancję, że urządzenie będzie funkcjonować sprawnie przez lata, a po skończonej biesiadzie ułatwi nam czyszczenie.

Grill osiąga bardzo wysokie temperatury, dlatego przed zakupem należy sprawdzić czy wyposażony jest on w uchwyty termoizolacyjne. Dzięki nim bez problemu można przenosić urządzenie z miejsca na miejsce, nie obawiając się o przypadkowe oparzenie. Jeśli chodzi o funkcję regulacji temperatury, to występuje ona w dwóch wariantach: skokowym i płynnym. Użytkownicy grilli elektrycznych bardziej cenią sobie tą drugą. Dzięki niej możemy być pewni, że potrawy nie przypalą się i będą dopieczone. Niektóre modele wyposażone są również w zegary elektryczne, sygnalizator pracy oraz lampki kontroli grzania, co pomaga w monitorowaniu pracy grilla. 

Nie zapominaj o elementach dodatkowych. Diabeł tkwi w szczegółach, a proste rozwiązania są często najskuteczniejsze. Dlatego warto zwrócić uwagę, czy płyty grzewcze lub ruszt mają możliwość zdemontowania i czy można je myć w zmywarce. Również sposób przechowywania urządzenia jest istotnym czynnikiem mającym wpływ na decyzję zakupową. Jeśli twoja kuchnia nie należy do największych, należy upewnić się, że urządzenie może być przechowywane pionowo. 

Typ dobrany do twoich potrzeb.

Grille elektryczne można podzielić na kilka typów. Ze względu na funkcje i rodzaj konstrukcji, urządzenia dzielą się na zamknięte, otwarte oraz składane. Te pierwsze posiadają szklaną lub wykonaną z tworzywa sztucznego pokrywkę, pod którą znajduje się powierzchnia do grillowania. Zwykle jest to ruszt, pod którym umieszczona jest grzałka lub metalowa płyta z teflonową powłoką. Wybór wersji z rusztem jest opcją tańszą ale bardziej uciążliwą jeśli chodzi o utrzymanie czystości. W trakcie przyrządzania potraw może kapać z niego tłuszcz powodując zabrudzenia. Grille wyposażone w płytę posiadają specjalne otwory, dzięki którym tłuszcz ścieka do specjalnych rynienek. Grill zamknięty jest dobą opcją dla wszystkich tradycjonalistów. Dzięki pokrywce uzyskuje on większe temperatury, a sam sposób grillowania najbardziej przypomina ten na grillu węglowym. Potrawy trzeba bowiem własnoręcznie przekręcać. 

Jeśli chodzi o grille otwarte to najpopularniejszą opcją jest wersja raclette. Wyboru dokonać można pomiędzy wersją okrągłą lub prostokątną. Grill taki jest kilku poziomowy lub wyposażony w małe patelenki, na których przyrządzić można potrawy niekoniecznie kojarzone z grillem. Można na nich usmażyć ser, jajko sadzone lub warzywa. Nazwa tej wersji, a zarazem słowo, od którego pochodzi to sposób na przyrządzanie potraw z sera i wywodzi się ze Szwajcarii. Powierzchnia grzewcza tego typu grilli nie jest zbyt duża, nie przygotujesz więc na nim potraw dla większej ilości osób.

Najbardziej wielofunkcyjną propozycja na rynku jest grill składany. Działa niemal tak samo, jak grill zamknięty, z tą różnicą, że jedzenia nie trzeba przewracać. Robi to za nas górna pokrywa urządzenia wyposażona w płytę grzewczą, która sprawia, że przyciśnięte potrawy przypiekają się jednocześnie z dwóch stron. Grille takie mają możliwość demontażu pokrywy, dzięki czemu można ich również używać jako grilli otwartych, z tą jednak przewagą, że podwaja się powierzchnia grzewcza. Pozwala to na przygotowywanie potraw dla większej ilości osób w tym samym czasie. Dodatkowo, urządzenie tego typu jest idealnym rozwiązaniem, kiedy w naszej kuchni brakuje przestrzeni. Po złożeniu, zajmuje ono zdecydowanie mniej miejsca, a tym samym łatwiej je przechowywać. Jednym z najlepszych na rynku urządzeń tego typu jest grill elektryczny FA 5330 marki First Austria, który sprawdza się zarówno podczas grillowania jak i smażenia czy podgrzewania. Posiada sporą moc - 2000 W, dzięki czemu szybko się nagrzewa oraz dwustronne płyty powleczone powłoką zapobiegającą przywieraniu jedzenia. Jedna strona ma strukturę karbowaną, doskonałą do grillowania. Druga natomiast jest płaska i nadaje się do smażenia. Grill ten idealnie nadaje się np. do przygotowywania śniadań. W tym samym czasie można usmażyć jajko, boczek oraz opiec tosty. Obie płyty można w prosty sposób odłączyć od urządzenia, co w znacznym stopniu ułatwia ich czyszczenie. Każda z nich posiada niezależną, płynną regulację temperatury, dzięki czemu sami możemy kontrolować ilość wytwarzanego ciepła. Termostaty zaopatrzone w lampki kontrolne zapewniają doskonałe rezultaty. Grilla można przechowywać w pozycji pionowej, co pozwala na oszczędność miejsca, a uchwyt z izolacją cieplną sprawi, że nigdy nie poparzymy się podczas jego przenoszenia. 

Na koniec należy dodać, że sam wybór odpowiedniego do potrzeb grilla to nie wszystko. Należy jeszcze zgromadzić kilka ciekawych przepisów grillowych. Kiedy już nowe receptury zostaną nagromadzone, pozostaje cieszyć się z pysznych i zdrowych potraw grillowych, o każdej porze dnia i nocy, bez względu na porę roku.

Z poradnika

Smakołyki bez tłuszczu - czyli kupujemy grill elektryczny.

Gdy pogoda za oknami nas nie rozpieszcza, a już zaplanowaliśmy grilla, z pomocą przychodzi nam grill elektryczny. Urządzenie to nadaje

Czytaj więcej