Jak wybrać dobry parowar?

Chęć bycia „fit” i popularyzacja zdrowego trybu życia to trend, który coraz bardziej zakorzenia się w naszym społeczeństwie. Nieodłącznym elementem takiego stylu życia jest odpowiednia dieta, bogata w wartości odżywcze i dania przygotowane bez tłuszczu. Dobrym partnerem takiej diety będzie parowar- urządzenie przygotowujące zdrowe dania na parze.

Zagorzali zwolennicy tych urządzeń cenią w nich przede wszystkim możliwość przygotowania niskokalorycznych i bogatych w wartości odżywcze potraw. Przyrządy te pomogą w ugotowaniu warzyw, ale także ryby, mięsa czy ryżu. Największe modele umożliwią przyrządzenie całego dania, za jednym razem. 

Budowa parowaru nie jest skomplikowana. Urządzenia składają się z pokrywy, kilku pojemników na składniki do przygotowania potraw oraz zbiornika na wodę. Przyrządzenie dania również jest bardzo proste. W tym celu wystarczy włożyć składniki do pojemników, nalać wodę do zbiornika i ustawić odpowiedni program. Podgrzana woda wydziela parę, która gotuje składniki.

Planując jednak zakup takiego sprzętu należy zwrócić uwagę na poszczególne parametry.  Pozwoli to wybrać urządzenie odpowiednie do pracy jaką będzie wykonywało. 

Jednymi z najważniejszych elementów parowaru są pojemniki. Warto przemyśleć ich ilość oraz materiał z jakiego są wykonane. Do dyspozycji są plastikowe i aluminiowe elementy. Najlepiej wybrać te trwalsze, ponieważ będą dłużej służyły. Warto sprawdzić czy do zestawu pojemników dołączone są dodatkowe elementy na produkty sypkie, takie jak ryż czy kasza. Dużym udogodnieniem w pracy z parowarem będzie możliwość wyjmowania dna zbiornika. Dzięki temu, w urządzeniu można zmieścić nawet duże składniki. 

Inną kwestią, o której warto pamiętać, planując zakup takiego sprzętu jest rozmieszczenie pojemników. Standardowe jest ułożenie pionowe.  Istnieją jednak parowary, w których pojemniki rozmieszczone są poziomo- to powoduje, że aromaty poszczególnych składników się nie mieszają.

Bardzo ważnym elementem parowaru jest zbiornik na wodę. Tutaj również duże znaczenie ma materiał wykonania. Do wyboru są modele wykonane ze stali nierdzewnej i z plastiku. Najlepszym rozwiązaniem będzie wybranie trwalszego zbiornika - jest to podstawa całego parowaru, więc musi być stabilna. Dobrze jest zorientować się czy zbiornik posiada otwór lub lejek, dzięki któremu można dolać wodę, bez wyłączania urządzenia i rozmontowywania go. 

W związku z tym, że zbiorniki wykonywane są z nieprzezroczystych materiałów wygodą będzie również wskaźnik ilości wody. Na zbiorniku, czyli podstawie parowaru umieszczone są także pokrętła i przyciski, służące do regulacji temperatury gotowania i ustawienia dokładnego czasu pracy urządzenia. Przyciski są wygodniejsze niż pokrętło, ponieważ dzięki nim można precyzyjniej wybrać interesującą wartość.

Wybierając parowar należy także wziąć pod uwagę także moc sprzętu. Im większa, tym szybciej zagotuje się woda, a parowar będzie gotowy do pracy. Dostępne na rynku urządzenia mają moc od 400 do 2000 W. Nowsze egzemplarze potrafią pracować w trybie tzw. „zmiennego poboru mocy”. Oznacza to, że po zagotowaniu wody urządzenie zmniejsza pobór energii do wartości, która pozwala utrzymać system wytwarzania pary.

Oprócz podstawowych elementów parowaru jakimi są pokrywa, pojemniki czy zbiornik na wodę, poszczególni producenci oferują dodatkowe wyposażenie, sprawiające że praca z urządzeniem będzie wygodniejsza. Niektóre z nich to m.in. tacki ociekowe dołączane do pojemników, dzięki nim skroplona para nie ocieka na składniki znajdujące się poniżej. Czasami dołączane są również kubeczki na desery, podkładka do jajek, schowek na kabel lub aromatyzer do ziół. Bardzo praktycznym udogodnieniem wydaje się być również ekran LCD, umożliwiający np. sprawdzenie czasu jaki pozostał do końca gotowania. 

Wielu producentów wyposaża tego typu urządzenia również o dodatkowe funkcje, które wyróżniają poszczególne egzemplarze na tle konkurencji. Do dodatkowych opcji należy np. automatyczny timer (tryb pracy), który sam ustawi odpowiedni czas m.in. do ugotowania jajka na twardo. Dzięki funkcji trzymania ciepła potrawy pozostaną ciepłe nawet po zakończeniu działania urządzenia. Opcja „Gentle stream” umożliwia wytworzenie specjalnej, delikatnej pary, idealnej do ugotowania miękkich potraw, bez rozgotowywania ich.

Możliwość przygotowania zdrowych, niskokalorycznych dań i krótki czas ich przygotowania  to zalety, które docenią nie tylko osoby dbające o sylwetkę. Parowar pokochają też mamy przyrządzające swoim dzieciom posiłki bogate w odżywcze wartości, a także osoby które nie mogą poświęcić wiele czasu na przygotowanie posiłków. Warto pamiętać, że gotowanie w parowarze eliminuje możliwość przypalenia potrawy lub jej rozgotowania. Po prostu wystarczy nastawić odpowiedni czas pracy, a parowar zrobi resztę.

 

 

 

Z poradnika

Ciepło w Twoim domu

Jesienią, kiedy dni stają się coraz chłodniejsze, do czasu rozpoczęcia sezonu grzewczego warto zainwestować w dodatkowe rozwiązania,

Czytaj więcej