Przepisy
Zapiekanka z boczkiem.
Zapiekanka to doskonały pomysł na obiad kiedy czasu na jego przygotowanie jest mało. W zależności od dostępnych składników można stworzyć różne wariacje na temat zapiekanki- pomidorowa z mięsem mielonym, brokułowa z sosem bechamelowym, czy ziemniaczana z boczkiem to tylko niektóre przykłady tej smacznej i bardzo sytej potrawy. Przyrządzenie takiego dania to prawdziwy test na kreatywność domowego kucharza.
Pasta z soczewicy
Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych na świecie. Dzięki swoim właściwościom odżywczym polecana jest szczególnie osobom pracującym fizycznie i sportowcom. Uprawiana w czasach starożytnego Egiptu, czy Rzymu, nieco zapomniana ostatnio, wraca do łask. Szerokie pole jej zastosowań sprawia, że dobrze smakuje w towarzystwie różnych składników. Pasta z soczewicy to oryginalny pomysł na pyszne kanapki, dip, farsz czy nawet sos do makaronu.
Beztwarogowy sernik
Kiedy przychodzi ochota na „coś słodkiego” najczęściej sięgamy po pierwszy z brzegu słodycz, który akurat jest pod ręką. Łatwo jednak wpaść w pułapkę. Zaskoczyć nas może ilość kalorii i chemii na centymetr kwadratowy kupnego smakołyku. Dobrym rozwiązaniem na zaspokojenie chęci na słodkości jest własnoręcznie przygotowany deser, o którego składzie zdecydujemy sami a ilość kalorii możemy zmniejszyć dodając mniej cukru. Propozycją „nie do odrzucenia” jest sernik- bez sera. Idealne ciasto dla każdego kucharza amatora, łatwe, tanie i szybkie w przyrządzeniu.
Z poradnika

Ciepło w Twoim domu
Jesienią, kiedy dni stają się coraz chłodniejsze, do czasu rozpoczęcia sezonu grzewczego warto zainwestować w dodatkowe rozwiązania,
Czytaj więcej
