Wegetariański grill

Sezon grillowy można już uznać za otwarty. Odkąd pogoda sprzyja, grillujemy niemal wszędzie, gdzie to możliwe - na działkach, w ogródkach czy tarasach. Na rusztach królują karkówka, kiełbasa i boczek. Jednak grill to nie tylko dania mięsne. Wiele odpowiednio doprawionych warzyw, idealnie smakuje po krótkim pieczeniu na ruszcie. Grillowaną cukinię, brokuły i paprykę z odrobiną lekkiego sosu tzatziki, można jeść jako oddzielne danie lub jako dodatek do mięs.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 brokuł
  • 2 papryki
  • przyprawa do grilla
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 1 jogurt grecki
  • pół ogórka
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie myjemy a następnie kroimy. Cukinię w plastry ok. 2 cm., paprykę w grubą kostkę lub paski a brokuł dzielimy na różyczki. Pokrojone warzywa polewamy małą ilością oliwy z oliwek i posypujemy przyprawą do grilla. Kładziemy na ruszt i czekamy około 30/40 minut. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem sosu tzatziki – do jogurtu dodajemy ogórka pokrojonego w bardzo drobną kostkę oraz posiekany ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe! 

 

Z poradnika

Jak pokonać upał?

Upalne dni lada chwila staną się normą. W czasie wolnym najlepiej poradzić sobie z nimi wybierając się nad jezioro lub na basen. Jedna

Czytaj więcej