Chłodnik ogórkowy

Wiosną prawie każdy z nas zaczyna dbać o swoją formę i sylwetkę. Oprócz wzmożonej aktywności fizycznej uważniej dobieramy posiłki, zwracając uwagę nie tylko na walory smakowe, ale także na ich kaloryczność. Lekki chłodnik ogórkowy spełnia obydwie te role - jest smaczny, a przy tym dietetyczny. Doskonale sprawdza się w upalne dni.

Składniki:

  • 2 świeże ogórki 
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jogurt wlewamy do naczynia, dodajemy sól, pieprz i posiekany czosnek. Do tak przygotowanego jogurtu dosypujemy pokrojone ogórki, całość dokładnie mieszamy. Na zakończenie chłodnik posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem. Tak przygotowane danie stawiamy na Okołu dwie godziny do lodówki.

Z poradnika

Instrukcja prasowania

Instrukcja prasowania dla tych początkujących, jak i tych już wprawionych, chcących ułatwić sobie codzienny obowiązek. Kilka porad, j

Czytaj więcej