Pasta z soczewicy

Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych na świecie. Dzięki swoim właściwościom odżywczym polecana jest szczególnie osobom pracującym fizycznie i sportowcom. Uprawiana w czasach starożytnego Egiptu, czy Rzymu, nieco zapomniana ostatnio, wraca do łask. Szerokie pole jej zastosowań sprawia, że dobrze smakuje w towarzystwie różnych składników. Pasta z soczewicy to oryginalny pomysł na pyszne kanapki, dip, farsz czy nawet sos do makaronu.

Składniki: 

  • 1 szklanka zielonej soczewicy (20 dag) 
  • 
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej 
  • 
5 ząbków czosnku 

  • 6 łyżek oleju roślinnego 

  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 
bazylia 

  • tymianek 

  • pieprz 
  • sól

Sposób przygotowania:

Opłukać soczewicę i włożyć ja do garnka. Zalać ją dwiema szklankami zimnej wody i gotować pod przykryciem, na małym ogniu. Kiedy prawie cała woda się wygotuje trzeba wsypać mąkę kukurydzianą. Wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Czosnek obrać i rozgnieść. Dodać go do wychłodzonej soczewicy wraz z olejem, ziołami i solą. Całość dobrze wymieszać. Masę można rozgnieść widelcem, lub zmiksować blenderem tak, by pasta miała lepszą konsystencję.

 

Z poradnika

Para w ruch - żelazka parowe

Prasownie należy do najmniej lubianych czynności. Niestety - wymięte po praniu ubrania wymagają odpowiedniego wygładzenia. Wybór wła

Czytaj więcej