Zapiekanka z boczkiem.

Zapiekanka to doskonały pomysł na obiad kiedy czasu na jego przygotowanie jest mało. W zależności od dostępnych składników można stworzyć różne wariacje na temat zapiekanki- pomidorowa z mięsem mielonym, brokułowa z sosem bechamelowym, czy ziemniaczana z boczkiem to tylko niektóre przykłady tej smacznej i bardzo sytej potrawy. Przyrządzenie takiego dania to prawdziwy test na kreatywność domowego kucharza.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków 
  • 
40 dag boczku 
  • 
60 dag cebuli 

  • 2 łyżki oleju 

  • 40 dag żółtego sera 

  • 2 ząbki czosnku 

  • 200 ml śmietany 18% 
  • 
0,5 szklanki mleka 

  • 1 jajko 

  • sól 
  • pieprz 
  • 
gałka muszkatołowa 
  • 
kminek mielony 
  • 
curry 

  • przyprawa do ziemniaków 

  • suszony koperek 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i pokroić na plastry. Cebulę poszatkować i razem z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażyć na oleju. Chcąc przygotować sos należy wlać mleko do śmietany, dodać do tego jajko i zmiksować. Całość przyprawić curry, kminkiem, solą i pieprzem. Dodać do tego rozgnieciony czosnek. Zetrzeć na tarce ser, a większą jego część wrzucić do przygotowanego sosu. Do pieczenia wykorzystać naczynie żaroodporne. W tym celu należy je wysmarować tłuszczem a składniki układać warstwami. Najpierw 1/3 ziemniaków, na to położyć ½ cebuli z boczkiem, znów 1/3 ziemniaków i cebulę z boczkiem. Całość posypać przyprawą do ziemniaków i polać wcześniej przygotowanym sosem. Piec 80 minut w temperaturze 190 stopni.

 

Z poradnika

Trzy oblicza prostownicy do włosów

Masz proste, falowane, kręcone włosy – takie same co dzień. Jeśli czasem masz ochotę na zmianę swojego wizerunku, i to w zaledwie ki

Czytaj więcej